Japans kickboksen

Het Kickboksen kent zijn oorsprong zowel in de Verenigde Staten als in Japan.

In de VS werden vanaf eind jaren vijftig al diverse karate toernooien georganiseerd. Het traditionele karate ging over in semi-contact en in 1970 vocht de bekende Amerikaanse vechter Joe Lewis zijn eerste karate wedstrijd met bokshandschoenen. Een verslaggever noemde het American Kickboxing en daarmee was de eerste stap gezet naar een wereldwijde organisatie die later het Amerikaanse kickboksen verder formaliseerde in de World Karate Association.

In 1963 werden Japanse karateka’s uitgedaagd..

..om het op te nemen tegen de Thais op hun Muay Thai regels. Geen karatestijl ging deze uitdaging aan, anders dan Mas Oyama, oprichter van het Kyokushin Kai karate. Hij zond onder leiding van zijn toptrainer Kenji Kurosaki (the Devil Teacher) 3 vechters van de Oyama dojo uit naar Thailand. De Thais waren onder de indruk van de sterke Japanse vechters en wisten zelfs twee Thaise kampioenen te verslaan.

Kenji Kurosaki opende in 1976 zelfstandig..

..de meest indrukwekkende kickboxing gym in Japan en noemde het Mejiro Gym. Deze naam werd later veranderd in “Kurosaki Dojo” omdat hij de naam overdroeg aan zijn Nederlandse leerling Jan Plas (R.I.P.), later wellicht een van de beste trainers van het Nederlandse Kickboksen die vele grote kampioenen voortbracht met zijn Amsterdamse Meijo Gym. Kenji Kurosaki trainde vele grote kampioenen, de bekendste is misschien wel Toshio Fujiwara, de eerste Japanner die in 1978 in Thailand als niet Thai wereldkampioen wist te worden in haar 500 jaar historie van het Muay Thai.

Pin It on Pinterest